Kétségtelen, hogy nem tekinthetjük olcsó beruházásnak az egyedi fejlesztést, valamint az új igények alkalmával ismételt kiadást jelent, de mielőtt úgy döntünk, hogy nekünk ez túl sokba kerül, vizsgáljuk meg a bevételi oldalt is vagy az elmaradó kiadás oldalát!

Amikor egy vállalkozás életében eljön az a pont, hogy a jelenlegi adminisztrációs teher oly mértékben megnövekedik, hogy nem vagyunk képesek több ügyfelet kiszolgálni vagy több terméket értékesíteni, gátat szab a növekedésnek, így két lehetőség áll előttünk:

Vegyünk fel valakit

Mondhatjuk, hogy a legegyszerűbb választás felvenni egy új alkalmazottat, de ennek ugyancsak vannak költség vonzatai. Szerencsések vagyunk, ha a hirdetés költségével nem kell számolnunk, de amennyiben célzottan erre létrehozott portálon szeretnénk megjeleníteni az állásajánlatunk, bizony szemmellátható összeget kell kifizetnünk. A másik kiadás természetesen a munkavállaló bére lesz, ami értelemszerűen havi kiadásként jelentkezik, arról nem is beszélve, hogy mennyi idő megtalálni a megfelelő jelöltet, de tételezzük fel, hogy sikerült. Ezzel le is tudtuk a problémát, megtaláltuk az ideális munkavállalót, dübörög a biznisz, minden rendben. Vagy mégsem?

Gondoljuk át, hogyan lehetnénk hatékonyabbak

Másik alternatíva, hogy a jelenlegi munkaerő mennyiséggel optimalizáljuk a működésünket. Ennek feltétele, hogy azokat a munkafolyamatokat, amiket csak tudunk automatizáljuk. Egy ilyen fejlesztés rendszerint a munkavállalók közérzetére is jótékony hatással van, mert azokat a folyamatokat tudják részben vagy egészben elhagyni, amik unalmasak és idegőrlők. Statisztikák bizonyítják, hogy a monotonitás nagyban hozzájárul a kiégéshez és a munkahelyi stresszhez, így ennek csökkentése mindenképpen pozitív hatással van a munkakedvre, ezáltal a termelékenységre. Az automatizálás kivitelezése mindenféleképpen függ a megoldandó folyamattól, ezt érdemes alaposan körül járni, ám egyik lehetőségként vagy egyes esetekben kizárólag egyedi szoftver fejlesztéssel megvalósítható.

Az egyedi fejlesztés kiadási oldala

Egyrészről aránylag könnyen számolható, hiszen kapunk egy árajánlatot, amiből konkrétan látszik mennyi az annyi. Másrészről vannak olyan tételek, amiket nem szabad félvállról vennünk, ilyen a fejlesztővel / fejlesztőkkel való közös munka, hiszen minden szükséges információt át kell adnunk, valamint a bevezetéssel eltöltött idő, ezek előre nem látható kiadást jelentenek munkaidő szempontjából, de nagyságrendileg meghatározhatóak, saját döntésünk, hogy ezt számszerűsítjük vagy csupán munkaidőként jelöljük a virtuális táblázatunkban. A másik jelentősebb költségcsoport a karbantartás, üzemeltetés, valamint a jövőbeli fejlesztési igények. A karbantartásra, üzemeltetésre szintén köthetünk szerződést, igy itt is kapunk egy árajánlatot, amivel könnyen számolhatunk. A későbbi fejlesztések gyakorlatilag meghatározhatatlanok, hiszen mindig az aktuális igényeket fedik le. Persze mondhatjuk, hogy meghatározunk vállalkozásunknak egy fejlődési utat, de tudjuk jól, a való életben mindig vannak új, nem várt kihívások, törvényi változások, valamint rengeteg olyan új információ, ami alapján változtatnunk kell a jelenlegi stratégiánkon. Ezek összességéből kapunk egy képet, hogy mégis mennyibe fog kerülni egy ilyen projekt és annak bevezetése.

Bevételi, megtérülési oldal

Ahhoz, hogy meghozhassuk a megfelelő döntést, figyelembe kell vennünk mire számíthatunk bevételi oldalon egy egyedi fejlesztés megvalósítása esetén. Egyrészről számolhatunk bevételnövekedést, amiből a jelenlegi állapotot ismerjük, tehát adott alkalmazotti létszámmal és működési felépítéssel mennyi ügyfelet tudunk kiszolgálni, vagy mennyi terméket tudunk értékesíteni. A mérleg másik oldalán pedig azt kell meghatároznunk, hogy egyedi fejlesztés átadását követően mennyit lesz képes növekedni vállalkozásunk és ezáltal bevételünk. Tudom, ezt nehéz előre meghatározni, de ha nem látjuk a fejlődésünk lehetséges irányát akkor nagy valószínűséggel nem érkezett még el az a pillanat amikor egy ilyen egyedi rendszer fejlesztésével és bevezetésével kell foglalkoznunk. 

Másrészről számolhatunk az elmaradó kiadásokkal, ami jellemzően kevesebb munkaidőt jelent, így a felszabadult kapacitást fordíthatjuk olyan kreatív ötletek tervezésére és megvalósítására, ami piaci előnyt jelenthet számunkra. Az előzőekben már esett szó a munkavállalói közérzetről, de érdemes a megtérülési oldalon pozitív változásként elkönyvelni, hogy az alacsonyabb munkahelyi stressz segít az alkalmazottak fluktuációját csökkenteni, ami végeredményben a kiadásainkat csökkenti, valamint a cégünk stabilitására is jótékony hatással van.

A fejlesztés, valamint a kész rendszer bevezetése segít, hogy jobban átlássuk a folyamatainkat, valamint rákényszerülünk, hogy optimalizáljuk azokat. A fentiekből láthatjuk, hogy rengeteg jótékony hatása lehet egy egyedi fejlesztésnek a vállalkozás jövőjére, ami végeredményben egy folyamatos fejlődést biztosít számunkra.