Az SSL (Secure Socket Layer) tanúsítvány a webszerver és a kliens közti kommunikáció biztonságáért felelős, oly módon, hogy a kapcsolat egy titkosított csatornán történik. Abban az esetben, ha weboldalad címe mellett nem egy kis zöld lakat található, itt az ideje aggódnod!

Hogyan működik az SSL

Amikor meglátogatsz egy weboldalt, a kérést kiszolgáló webszerver, amin a weboldal található, elküldi az SSL-t és egy nyilvános kulcsot a böngésződnek. A böngésződ ellenőrzi a tanúsítványt és a nyilvános kulcsot használva létrehoz egy titkosított kulcsot, amit visszaküld a kiszolgálónak. A kiszolgáló dekódolja és teljesíti a kérést, például feldolgoz egy bejelentkezést, majd visszaküldi az adatot a böngésződnek, amely megjeleníti azt. Így a teljes kommunikáció titkosított csatornán történik, ezzel megakadályozva az interneten vándorló adatok ellopását.

Miért fontos?

Elsődleges célja a kliens-szerver közti biztonságos kommunikáció. Enélkül könnyen ellophatóak lennének a banki adataid mikor online fizetsz, vagy az email címed egy sima hírlevél feliratkozásnál. Persze az utóbbi kevésbé fájó pont, mint amikor valaki megcsapolja a bankszámládat! Éppen ezért minden bank, évek óta ilyen biztonságos kapcsolaton keresztül enged hozzáférést az online felületéhez, azonban 2014. augusztus 6-tól a Google megköveteli az SSL használatát. A keresőóriás ettől az időponttól kezdve előnyben részesíti az SSL-t használó webhelyeket, ebből adódóan, ha weboldaladon ez nem található meg, egyszerűen hátrébb rangsorol a találati listán. Amennyiben ez nem volna elég a böngésző címsora mellett a nem biztonságos felirat díszeleg, egyes esetekben pirosan.

Ingyenes SSL

Régebben az SSL tanúsítvány külön díj ellenében volt használható, de szerencsére mára már sokkal egyszerűbb a helyzet. A Let’s Encrypt project 2012-ben indult és 2014. november 18-tól vált publikussá. Olyan világcégek álltak a kezdeményezés mögé, mint a Mozilla, Cisco, Google és a Facebook. A Let’s Encrypt szolgáltatás keretein belül ingyenes SSL tanúsítvány igényelhető, amely automatikusan meghosszabbítható.

Bizonyára számodra is fontos a látogatóid biztonsága és a Google találati listáján sem szeretnél hátrányba kerülni versenytársaiddal szemben, ezért, ha még nem tetted meg, most kapcsold be az SSL kapcsolatot weboldaladon. Amennyiben bizonytalan vagy, hogy a tárhelyszolgáltatód ingyenes SSL tanúsítványt biztosít számodra, nyugodtan kérdezz rá. Nemleges válasz esetén, ne legyenek kétségeid afelől, hogy váltanod kell, hiszen manapság minden normális szolgáltató díjmentesen biztosítja ügyfelei számára. Remélem hasznosak találtad ezt a bejegyzésemet is, ha úgy érzed segítségre van szükséged, nyugodtan írj nekem az alábbi kapcsolati űrlapon keresztül!

Fotó: freepik.com