„Egy kép többet mond ezer szónál”, ami kétségkívül igaz, de vajon, honnan lesz jogtiszta kép a weboldaladra? Több alternatíva áll rendelkezésedre, ebben a bejegyzésben ezt a kérdést járjuk körül.

Illegalitás

Sajnos még manapság is előfordul, hogy olyan képek kerülnek ki weboldalakra, webshopokra, amik eredete megkérdőjelezhető. Ennek legtöbbször a tudatlanság lehet az oka. Bizonyára csúnyán hangzik, hogy tudatlanság, de rengeteg olyan ingyenes képletöltési lehetőséggel élhetnének ezek a felhasználók vagy weboldal készítők, amivel a későbbi problémákat elkerülhetnék.

Ingyenes lehetőségek

Első alternatívaként az ingyenes letöltési lehetőségeket szeretném bemutatni neked. Természetesen nem célom az összes olyan weboldalt felsorolni, ahonnan ingyenesen tölthetsz le képeket, de néhány általam is kedvelt helyet megmutatok. Az egyik legnépszerűbb ilyen weboldal az itthoni cégek között a Pixabay, sajnos mivel sokan ismerik, sűrűn előfordulhat veled, hogy ugyan az a kép szembejön az interneten, vagy a konkurenciád is használja. A második kedvencem az Unsplash ahol ugyancsak jóminőségű és nagyfelbontású képeket tölthetsz le ingyenesen. Utoljára hagytam, amit a legtöbbször szeretek használni. Ez nem más, mint a Freepik. A fényképeken felül rengeteg grafika és ikonok is elérhetőek ingyenesen is, érdemes vetni rá egy pillantást. Amit mindenféleképpen javasolnék, hogy tanulmányozd a liszenszelési feltételeket, legtöbb esetben kötelező feltüntetni, hogy honnan származik a fénykép, de egyes oldalaknál eltérő szabályozással is találkozhatsz.

Prémium képek

Az ingyenes alternatívákon felül több olyan szolgáltató létezik, akik minimális havi vagy éves díjért cserébe prémium képek letöltését teszik lehetővé. Nem mondom, hogy kicsi az esélye, hogy ezeket a képeket viszontlátod máshol, mert akik rendszeresen használnak képeket a munkájukhoz álltalában előfizetnek valamelyik szolgáltatónál. Természetesen én sem vagyok kivétel, a Freepik prémium előfizetését használom és a velem tartó együttműködés ideje alatt ingyenesen adom Ügyfeleimnek a Prémium képeket, legyen szó Weboldal készítésről, Webáruház készítésről vagy egy karbantartási szerződésről.

Saját képek

Saját képek alatt nem a telefonnal fényképezett képekre gondolok, annak ellenére, hogy a mai korszerű mobiltelefonok igen jó minőséget tudnak produkálni, de messze elmarad a minőség és összhatás egy profi fotós által készített képtől. Amennyiben megteheted, mindenféleképpen vedd fontolóra egy fotós megbízását weboldal készítéskor, mert az biztos, hogy olyan lesz amilyet szeretnél, és biztos, hogy máshol nem fog veled szembe jönni.

Fotó: freepik.com